Troçkist’in 6. sayısı çıktı!

Troçkist‘in 6. sayısını buradan indirebilirsiniz.

***

Troçkist’in bu sayısı, okurlarıyla, Gazze’de Siyonizmin sürdürdüğü soykırım bütün şiddeti ve barbarlığıyla devam ederken buluşuyor. Netenyahu önderliğindeki Siyonist devletin Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve Batı Şeria’da uygulamakta olduğu katliam, baskı ve tutuklama politikası, onun askerî veya politik hedeflerine ulaşmasını sağlayacakmış gibi durmuyor. Filistin Direnişi’nin emir-komuta zinciri ile Gazze’deki tugayları varlıklarını sürdürürken, Siyonist ordu, direnişin elindeki esirleri de geri almakta şu ana kadar başarısız oldu. Batı Şeria ise işgalci için bir mayın tarlası: İsrail ordusu, Batı Şeria şehirlerine her girişinde patlayıcılar ve silahlı savaşçılarla yüzleşiyor.

Dünya sınıflar mücadelesinin merkezi, 7 Ekim 2023’ten bu yana Filistin olmayı sürdürüyor. Bu nedenle mevcut sayımızda Filistin meselesine iki yazı ayırmayı uygun gördük. Gazze Soykırımı’nın bilançosundan Filistin sorunundaki politik-programatik önerilerimiz ve farklılıklarımıza dek, bu iki yazı, Filistin konusunda kendisini politik olarak donatmayı dileyen okuyucular için oldukça faydalı kaynaklar olacaktır.

Bu sayımızın altbaşlığını ise Türkiye’deki mevcut politik durum oluşturuyor. 31 Mart 2024 yerel seçim sonuçlarının ardından, karşımıza yeni bir Türkiye tablosu çıktı. Bu tablo kapsamında rejimin “yumuşama”, muhalefetin de “normalleşme” olarak adlandırdığı bir süreç başlarken, demokratik haklar açısından bu sürecin şimdiye dek herhangi bir kazanım getirdiği görülmedi. Siyasal arenada rakip burjuva partiler birbirlerine ziyaretler organize edip, 4 yıl sonraki genel seçimler hakkında çeşitli adaylık tartışmalarını gündeme taşımaya çalışsalar da, işçi sınıfı ile emekçilerin en yakıcı gündemi ekonomik kriz olmayı sürdürüyor.

Bu bağlamda, biri seçim sonuçlarının ardından Türkiye’deki mevcut durumu anlamaya ve açıklamaya çalışan, diğeri de Türkiye işçi hareketi ile Türkiye’de sendikal örgütlenmenin ihtiyaçlarını ve potansiyel yönelimlerini inceleyen iki yazıyla, önümüzdeki dönem için gereksinimini hissettiğimiz teorik-politik bir hat çizmeye çalıştık. Mehmet Şimşek’in emekçi sınıflardan kapitalist sınıflara bir servet aktarımını öngören Orta Vadeli Programı bütün şiddetiyle uygulanmaya devam edilirken, sis bombası etkisi yaratan sahte gündemlere karşı, işçi sınıfının ihtiyacını hissettiği politik ve ekonomik perspektifi, bu iki yazıyla ortaya koymaya çalıştık.

Bu sayımızda aynı zamanda, dünya ekonomik durumunu yapay zekâ tartışmalarına odaklanarak değerlendirdik. Ayrıca, uluslararası gündemin bir parçası olarak Gürcistan’daki etkili kitle seferberliklerini ve Rusya’nın sürmekte olan Ukrayna işgalinin mevcut durumunu da masaya yatırdık. Bu yazıların, okuyucularımıza, birleşik bir dünya durumu kavrayışını sunacağına inanıyoruz.

Son olarak bu sayımız, Troçkist-Morenist akımın kurucusu olan Nahuel Moreno’nun 100. yaş günü dolayısıyla kaleme alınmış olan bir yazıya ve Enternasyonal Yayıncılık tarafından geçtiğimiz Ocak ayında basılmış olan 3 değerli kitabın tanıtımına da ev sahipliği yapıyor. Önümüzdeki sayılarda, Enternasyonal Yayıncılık tarafından basılmış olan bu önemli Marksist kaynaklara dair daha ayrıntılı incelemeler yayımlamayı planlıyoruz.

Filistin’de süren silahlı direnişten Türkiye’de kaynamakta olan siyasal-ekonomik hoşnutsuzluğa, İngiltere ile Fransa’da iktidara gelen sınıf işbirlikçi sahte sol yapılardan Gürcistan ile Kenya’daki kitle seferberliklerine, dünya sınıflar mücadelesi patlayıcı süreçlere gebe olmayı sürdürüyor. Bu bağlamda küresel mücadeleleri ve ayaklanmaları devrimci sosyalist bir perspektif ile donatmak, her zamanki yakıcılığını korumayı sürdürüyor.